divendres, 4 de març del 2011

Sabies que el dia internacional de la Dona...?


El Dia Internacional de la Dona es fixa el 8 de març amb motiu de la protesta per la manca d'aliments de les dones russes del 8 de març de 1917. Generalment s'atribueix la celebració a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York on hi moriren prop d’ un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i s'havien tancat dins la fàbrica. Els fets, però, foren tres: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton  i l'incendi de la Triangle Shirtwaist Company del 25 de març de 1911, on hi van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior ja s’havien manifestat i havien dut a terme una vaga per demanar millores laborals.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona, les van dur a terme les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa, l'any 1910, en la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin proposà la celebració del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més a més de la pau i la llibertat. Així, doncs, el 19 de febrer de 1911 les europees ja celebraren la diada.

1 comentari:

MJ ha dit...

Aunque con base historica aqui descrita, es totalmente acutal si atenemos a la todavia discriminación de las mujeres en muchos paises, dentro de los mismos paises que creemos "desarrollados" en las prácticas cotidianas, en los empleos, etc........